kaninkesäasuminenhermeliiniheidiketonen.jpg


Kirjoittanut: Elena Suomela
Julkaistu Käpäläväen Sanomat 02/2001 -lehdessä.


Kesä on alkanut, yöpakkaset loppu ja ruoho vihertää. Monille kaninomistajille tulee mieleen päästää pupu nauttimaan kesästä ulkona. Tämä on täysin mahdollista, riippuen asuinpaikasta ja ympäristöstä.

Jos asut kerrostalossa, voi pupusi asua häkissään parvekkeella. Parvekkeen pitää olla suojaisa ja aurinko ei saa paistaa suoraan häkkiin. Laita häkin alle styroksilevy tms. jotta kylmä betonilattia ei ole suorassa kosketuksessa häkin pohjan kanssa. Kanilla on hyvä olla häkissään suojaisa koppi, johon se pääsee lepäilemään.

Rivitalo- tai omakotiasuminen on ihanteellinen kanin omistajalle. Takapihalle voi laittaa erillisen ulkohäkin, joka on turvallisempi yöpymistä varten. Suomen eläinsuojelulaki kieltää verkkopohjan käytön kanien-ja jyrsijöiden häkeissä. Jos pohja on välittömässä kosketuksessa maata vasten saa verkkopohjaa käyttää. Paras kanille olisi maahan upotettu verkkopohjainen häkki. Jos kani yöpyy pihalla, ei sitä saisi koskaan jättää pohjattomaan tai katottomaan häkkiin. Vaikka kani ei itse pääsisi häkistä pois, ovat pihapiirin kutsumattomat vieraat kuten koirat, kissat, ketut, kärpät yms. hengenvaarallista seuraa pupulle. Myös yläilmoista uhkaa vaara etenkin pienempiä kaneja; haukat ja pöllöt saavat helposti nostettua kilon painavan pupun matkaansa.

Hyvin suojattu kanin ulkohäkki Galvanoidusta verkosta tehtyjä ulkohäkkejä myydään lehdissä ja esim. vanhat turkiskettujen häkit ovat mitä parhaimpia ulkohäkkejä. Niiden pohja on yleensä minkkiverkkoa, mikä lisää luo lisää turvallisuutta pupulle. Omat häkkini ovat kokoa 120cm*120cm (pohja), korkeus 80cm.

Häkin on oltava tarpeeksi tilava, jotta sinne mahtuu vuorattu katollinen mökki. Mökin siivousta helpottaa irroitettava katto. Mökissä on oltava 10-15cm korkeat jalat, jotta yökosteus ja kylmyys eivät pääse kosketuksiin mökinpohjan kanssa. Mökin koko määräytyy pupun koon mukaan; korkeus kanin istumakorkeuden mukaan ja pituus & leveys kanin pituuden mukaan. Useimmat kanini tykkäävät kuitenkin nukkua mökin katolla eikä sisällä, joten olisi hyvä, että mökin katon ja häkin katon väliin jäisi sopiva rako pupua varten.

Aseta häkki talon seinustalle, johon ei aurinko paista koko päivää, ja jossa on varjoisaa. Näin ennalta ehkäiset kanisi lämpöhalvauksen, koska useimmat kanit eivät ymmärrä mennä ajoissa pois auringosta. Olen myös huomannut, että vaikka sataisi kuinka kaatamalla, istuvat muutamat kanit uskollisesti lempikulmassaan, jossa on vähiten suojaa. Tämän takia häkki kannattaakin peittää puoliksi pressulla. Jos lähden pidemmäksi aikaa pois tai tiedän sateen tulevan, peitän häkin kokonaan pressulla niin, että myös suurin osa häkin reunoista tulee suojattua. Pressu suojaa myös hiukan mäkäräisiltä ja itikoilta, jotka tahtovat tuhota kanien korvat pistoillaan. Ethän käytä ihmisten hyttyskarkotteita kanien lähettyvillä, ne haistavat myrkyt ja pahimmassa tapauksessa maistavat niitä!

Kun totutat pupuasi ulkohäkkiin, jos sillä ei ole kaveria, on sinun pidettävä sille seuraa. Älä jätä kaniasi ensimmäiseksi yöksi ulkohäkkiin, vaan totuta sitä pikkuhiljaa yksinoloon. Anna kanillesi pikkupurtavaa ja tuoretta ruohoa. Muistathan kuitenkin tuoreruoan totuttamisen pikkuhiljaa ettei kanillesi tule ripulia! Kesällä raikas vesi ja kuiva, hyväntuoksuinen heinä ovat kuitenkin kanille ne tärkeimmät ravintoaineet.