CHINCHILLAT

Chinchillat eivät ainakaan vielä ole kovin yleisiä lemmikkeinä. Niiden turkki on varmasti kuitenkin yksi syy, joka lisää niiden viehätystä. Tiheä turkki on hyvä suoja kylmyyttä ja loisia vastaan. Chinchillat ovat hoidoltaan vaativampia kuin muut jyrsijät ja ne saattavat elää jopa kaksikymmentävuotiaiksi. Chinchillat ovat hämärä- ja yöeläimiä ja siksi luonteeltaan arkoja ja pidättyväisiä. Chinchillan poikaset syntyvät "valmiina" eli niillä on turkki jo syntyessään. Chinchillat saavat yleensä kerralla 1-3 poikasta. typical-chinchilla.jpgsekalaista253.gif

Hankinta

Chinchillat eivät viihdy yksin, joten olisi parasta hankkia heti aluksi vähintään kaksi naarasta. Ne tulisi totuttaa toisiinsa jo poikasina, koska aikuiset chinchillat eivät yleensä hyväksy toisiaan. Kahta urosta ei voi pitää yhdessä, koska ne puolustavat reviiriään niin voimakkaasti. Uros ja pari naarasta ovat toisaalta myös hyvä lauma, koska poikasia on silloin luvassa kahdesti vuodessa kummallekin naaraalle. Chinchilla vieroitetaan emästään aikaisintaan kahden kuukauden iässä. Luovutusikäinen se on vasta viiden kuukauden ikäisenä. Poikasen elämän (varsinkin eliniän) kannalta  on erittäin tärkeää, että sitä ei vieroiteta ja luovuteta liian aikaisin. Kasvattajilta ostetut eläimet ovat halvempia kuin eläinkaupassa myytävät ja heiltä on myös saatavilla useita eri värimuunnoksia. Yleensä eläinkaupassa myynnissä olevat chinchillat ovat harmaita, mikä on niiden luonnollinen väri. Chinchillan kasvattajista saa tietoa Suomen jyrsijäyhdistyksen kautta. sekalaista95.gif

 

Häkki

Häkkiä hankittaessa tulee muistaa, että chinchillat ovat kovia jyrsimään. Muovinen tai puinen häkki ei siis ole välttämättä paras vaihtoehto. Lisäksi pitää muistaa, että häkin tulee olla mahdollisimman suuri. Varsinkin korkeus on tärkeä, koska chinchillat tarvitsevat häkkiinsä useita tasoja ja oksia kiipeilyä varten. Häkin minimikoko  yhdelle chinchillalle on: leveys 50cm, pituus 70cm ja korkeus 100cm. Ihannekoko olisi kuitenkin 1x2 m. Häkkiin on laitettava tarpeeksi suuri pesäkoppi. Se sijoitetaan häkin kattoon. Pesäntekomateriaaliksi käy heinä, häkin pohjalle laitetaan purua. Häkkiin sijoitetaan myös juomapullo, ruokakuppi ja heinäverkko kuivalle heinälle. Chinchilla tarvitsee lisäksi suolakiven ja käsittelemättömän Siporex- kiven, jota jyrsimällä sen hampaat pysyvät sopivan mittaisina. Häkki tulee sijoittaa vedottomaan paikkaan eikä ilma saa olla liian kostea. Lämpötila ei saa laskea alle +18 asteen.

 

Ruokinta

Chinchillan ruokavalioon kuuluu ainoastaan kuiva heinä ja chincillanpelletti. Pellettejä ostaessa on aina varmistuttava, että ne on tarkoitettu juuri chinchilloille. Chincilloille ei saisi antaa mitään makeaa, koska niiden elimistö ei osaa käsitellä sokeria ja seurauksena voi olla sokeritauti. Raikasta vettä on oltava aina saatavilla, vaikka chincillat eivät paljoa juokaan. Chinchillalle voi antaa  enintään kerran viikossa herkuksi pienen näkkileivänpalan tai pienipala kuivattua voikukkaa.Chinchillalle ei myöskään saa antaa vihanneksia tai hedelmiä...ei mitään muuta kuin tekstissä olevat ruoat ja herkut!sekalaista255.gif 

 

Käsittely Royal-Persian-Angora-Chinch.jpg

Chinchillat ovat erittäin alttiita stressille ja saattavat jopa kuolla pelkoon, joten niitä on käsiteltävä varoen. Myös melu, ahtaus, pitkästyminen ja lajitovereiden ahdistelu aiheuttavat stressiä. 
Chinchillat kesyyntyvät helposti,kun niitä kohdellaan hyvin.  Niitä on käsiteltävä rauhallisesti ja varoen. Liian rempseät otteet saattavat aiheuttaa turkin irtoamista tuppoina pelästymisen takia ja uuden karvan kasvaminen voi kestää kauan.

Chinchillan nosto tapahtuu kuten kaninkin: toisella kädellä pidetään eläintä rintakehän alta ja kainaloiden takaa ja toisella kädellä tuetaan nostoa takapäästä. Niitä ei tulisi koskaan nostaa hännästä, koska se on eläimelle kovin tuskallista ja pelottavaa. 

Hoito

Chinchillan täytyy antaa kylpeä muutaman kerran viikossa kylpyhiekassa. Kylpiessä sen turkkiin kertynyt ylimääräinen rasva ja lika irtoavat, joten hiekkakylvyt ovat sille tärkeitä turkin kunnossa pysymisen kannalta. Kylpyhiekaksi sopii ainoastaan eläinkaupoissa myytävänä oleva chinchillan kylpyhiekka, tavallinen hiekka on siihen aivan liian karkeaa. Chinchilla on päästettävä päivittäin jaloittelemaan asuntoon. Sitä on kuitenkin pidettävä silmällä koko ajan ja varottava, ettei se pääse jyrsimään vaikkapa sähköjohtoja. Hoitoon kuuluu luonnollisestikin myös häkin siivous. Häkki siivotaan tarpeen mukaan, yleensä joka toinen tai kolmas päivä. 

muutachinchilla.jpg(poikaisia) :)         ja jos sinulla on jotain kysyttävää chinchilloista,niin laita kommenttipaikkaan sinulla oleva kysymys.olen luotettava chinchillan kasvattaja:)

 muuta : Chinchillat ääntelevät monintavoin. Kun chinchilla sihisee tarkoittaa,että chinchilla haluaa olla rauhassa.Kun chinchillavinkuu se on loukkaantunut. KUn chinchilla päästää matalia ja pitkiä ääniä se haluaa huomiota.

Näyttelyt

Näyttelyissä käynti on chinchillan kanssa mukava harrastus. Omistajalle näyttelyt on sosiaalinen tapahtuma, jossa tapaa muita chinsujen omistajia ja saa ehkä muutamia hyviä vihjeitä oman sinsun hoitoon. Myös kasvattajille näyttelyt ovat tärkeitä kasvatustyön puntareita.

Näyttelystä ei aina palata kotiin pino ruusukkeita mukana, mutta oma lemmikki on siitä huolimatta aina se maailman paras cincu. Näyttelyyn kannattaa lähteä rohkeasti mukaan, onhan jokaisella kasvattajallakin ollut se ensimmäinen näyttelykerta.

Ilmoittautuminen

Tiedon näyttelystä saat näiltä sivuilta, SLC:n lehdestä tai Suomen Kani-ja Jyrsijäliitto ry:n kotisivuilta. Näyttelytiedotteessa ilmoitetaan kyseisessä näyttelyssä arvosteltavat lajit ja luokat. Myös ilmoittautumismaksut ja ilmoittaumisen postitusosoite löytyy näytttelyilmoituksesta. Jos ilmoitukessa ei ole tarvitsemaasi tietoa, siinä on puhelinnumero, johon soittamalla saat tarvittaessa lisätietoja.

Ilmoittautuminen tapahtuu näyttelyyn ilmoittautumiskaavakkeella, jossa kysytään tarvittavat tiedot. Kaavakkeen saat näiltä sivuilta tai chinchillalehdestä. Ota kaavakkeesta tarvittaessa ennen täyttämistä useampi kopio (jos sinulla ei ole omaa nettiyhteyttä) niin sinulla on aina valmis kaavake kun haluat viedä cincusi näyttelyyn.

Virallisten luokkien ikärajat ovat nuortenluokassa 7- alle 12 kk ja avoimessa luokassa yli 12 kk. Veteraaniluokan alaikäraja on 7 vuotta. Pet-luokan vähimmäisikä on 4 kk. Jos cincuasi ei ole rekisteröity, sen voi viedä ainoastaan pet-luokkaan, jossa kiinnitetään erityistä huomiota eläimen luonteeseen ja siihen, miten se on hoidettu. Rekisteröidyn cincun voi viedä sekä viralliseen että pet-luokkaan. (Avoin luokka kuuluu siis virallisiin luokkiin.)


Näyttelyyn valmistautuminen

Chinchillalle paras valmistautuminen on sen oikea hoito. Hiekkakylpyjen määrää voit lisätä noin 3-4 viikkoa ennen näyttelyä. Voit antaa sinsun kylpeä vaikka joka päivä (jos korvat ja tassut ok), mutta kylvetykset on syytä lopettaa muutamaa päivää ennen näyttelyä, jotta ylimääräinen hiekka ehtii varista turkista pois.

Chinchilla kannattaa (ei ole välttämätöntä) kammata noin kuukautta/kolmea kuukautta ennen näyttelypäivää. Näin sinsustasi lähtee irtokarva ja se on turkkinsa puolesta parhaimmillaan näyttelyssä. Myös kampaukseen saat vinkkiä näyttelyssä ja pyydä kasvattajaa tai kokenutta harrastajaa näyttämään oikea kampaustekniikka.


Millaiset chinchillat sopivat näyttelyihin?

Kesyt ja terveet chinchillat. Näyttelypaikalle ei saa tuoda eläintä, joka on sairas tai jossa on ulkoloisia tai esim. Fungus. Arvosteltavaksi ei saa tuoda eläintä, jonka tiedetään olevan vihainen, kantava tai imettävän.


Chinchillan kuljetus

Chinchillan kuljetukseen käy hyvin eläinkaupoissa myytävä muovinen, läpinäkyvä kuljetusboxi, jossa on ritiläkansi. On parasta ostaa tarpeeksi iso, jotta cincu pystyy myös vähän liikkumaan siinä. Mutta ei kuitenkaan niin isoa, että boxi on vaarallinen, jos auto joutuu tekemään äkkijarrutuksen.

Kuljetusboxin pohjalle laitetaan kerros purua ja purun päälle heinää chinculle evääksi (ei pellettiiä). Mukaan otetaan myös juomapullo, josta vettä voi chinculle tarjota päivän mittaan. Boxiin sitä ei kuitenkaan kannata laittaa, koska hölskyessään se vuotaa ja kastelee cincun ja purut. Boxin ympärille laitetaan kylmällä ilmalla esim. kassi, joka estää, ettei tuuli ja tuisku pääse boxiin.

Näyttelyissä käytetään myös itsetehtyjä verkollisia näyttelykuutioita. Niissä eläin pysyy hyvin puhtaana, koska niissä on verkkopohja ja ilmanvaihto on parempi kuin boxissa. Virallisissa luokissa suositellaan eläimen esittämistä näyttelykuutiossa, mutta pakollista se ei ole.


Ensimmäisestä näyttelykokemuksesta

Kun näyttelyihin tulee, kannattaa tulla avoimin mielin ja kiertää ja kysellä ihmisiltä. Eikä kannata lannistua, jos ekalla kerralla menisi vähän penkin alla. :) Kaikilla meillä se ensimmäinen kerta on ollut. :)

Näyttelyissä voi myös liittyä jäseneksi yhdistykseen (vaikka se kannattaa toki tehdä jo ennakkoon, niin ennakkoilmoittautumismaksut ovat halvemmat) ja lukea yhdistyksen info kansiota (sisältää mm. "värikartan", genetiikkaa ja muuta infoa).

Näyttelyissä saattaa myös joskus olla myynnissä joitain karvapalloja (mutta harvemmin).

Näyttelylyhenteiden selityksiä

Virallinen luokka:

Punainen nauha = 1. palkinto
Sininen nauha = 2. palkinto
Keltainen nauha = 3. palkinto
KUMA = Kunniamaininta
TS = Tuomarin Suosikki
PN = Paras Nuori
PV = Paras veteraani
ROP 1-5 = Näyttelyn cincujen rotunsa paras ja sijanumero
SERTI = Sertifikaatti (vaaditaan (väh. 3 kpl) ennen kuin eläimestä voi tulla muotovalio)
FIN MVA = Suomen muotovalio (titteli!)
GG-XX = Grand Gala juhlanäyttelyn voittaja ja vuosiluku (titteli!)
V-XX = Vuoden voittaja -kilpailun voittaja ja vuosiluku (titteli!)

Pet-luokka:

Punainen nauha = 1. palkinto
Sininen nauha = 2. palkinto
Keltainen nauha = 3. palkinto
KUMA = Kunniamaininta
PET 1-5 = Näyttelyn pet-luokan paras ja sijanumero
PETGG-XX-?? = Grand Gala juhlanäyttelyn pet-luokan voittaja ja vuosiluku (titteli!)
VPET-XX = Vuoden pet-chinchilla -kilpailun voittaja ja vuosiluku (titteli!)